Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αθλητικά ποτά

Ανάλογα με τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα η αντοχή και η αποτελεσματικότητα των αθλητών εξαρτάται από το επίπεδο αφυδάτωσης του οργανισμού τους καθώς και το επίπεδο της γλυκόζης που βρίσκεται στο αίμα. Συγκεκριμενα, σε αθλήματα αντοχής ή σε παρατεταμένη προπόνηση τα φυσικά αποθέματα μυικού γλυκογόνου εξαντλούνται με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αφυδάτωση. Η αφυδάτωση έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μυικών κραμπών καθώς και αδυναμία παραγωγής επιπλέον έργου.Επιπλέον, η σταδιακή εξάντληση γλυκόζης του αίματος επιφέρει πτώση των εγκεφαλικών λειτουργιών, αδυναμία συγκέντρωσης καθώς και λανθασμένες αντιδράσεις στους αθλητές κατά την προπόνηση. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση νερού μπορεί να επιφέρει επιπλέον αφυδάτωση αλλά και έντονη δυσφορία καθώς με την εφίδρωση αποβάλλονται ηλεκτρολύτες και είναι αδύνατο να διατηρηθεί το νερό στο σώμα. Μόνο  όταν  η καθημερινή σωματική δραστηριότητα δεν είναι μεγάλη ή όταν η άσκηση είναι μέτρια και διαρκεί περίπου μια ώρα, το νερό είναι αρκετό για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών που έχουν χαθεί. Αλλιώς, όταν, η άθληση διαρκεί πάνω από μια ώρα, είναι έντονη ή γίνεται σε ακραία περιβάλλοντα ,όπως, ζέστη, κρύο, υγρασία, μεγάλο υψόμετρο το νερό δεν είναι αρκετό και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αθλητικό ποτό. 
Τα αθλητικά ποτά χωρίζονται σε τρεις  κατηγορίες

  1. Τα ισοτονικά ποτά τα οποία αντικαθιστούν  άμεσα τα υγρά που χάνει το σώμα με τον ιδρώτα.
  2. Τα υπερτονικά ποτά τα οποία περιέχουν  περισσότερους υδατάνθρακες από τα ισοτονικά ποτά και χρησιμοποιούνται  για την ανανέωση του γλυκογόνου των μυών, μετά την άσκηση.
  3. Τα υποτονικά ποτά τα οποία περιέχουν  λιγότερους υδατάνθρακες από τα παραπάνω δύο είδη και χρησιμοποιούνται  για την καταπολέμηση της κόπωσης με άμεση αντικατάσταση του νερού αλλά και της ενέργειας που χάθηκε.
  Η επιλογής τους πρέπει να γίνεται ανάλογα με το πότε θα καταναλωθούν από τον αθλητή, και την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες. Η περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 40-80 γραμμάρια ανά λίτρο υγρού. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή πολυσακχαριτών μακράς και μέσης αλύσου διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και αποτρέπουν την εξάντληση των επιπέδων μυικού γλυκογόνου.Οι ηλεκτρολύτες περιέχουν ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, χλώριο,μαγνήσιο, φώσφορο και συμβάλλουν στην αναπλήρωση των στοιχείων που χάνονται με τον ιδρώτα κατά την άσκηση.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα αθλητικά ποτά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το νερό που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό!
Περιέχουν θερμίδες και αν βρίσκεστε σε προγράμματα μείωσης του βάρους σας η χρήση τους πρέπει να γίνεται με σύνεση!
Διαλέξτε το κατάλληλο αθλητικό ποτό για εσάς όταν πραγματικά το χρειάζεται ο οργανισμό σας! Υπάρχουν πολλά αθλητικά ποτά στο εμπόριο αλλά πάντα μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χρησιμοποιώντας φυσικό χυμό, αλάτι και φυσικά νερό, για μια πιο οικονομική λύση!












Ελένη Νούλα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Έχουμε αρκετό καιρό να τα πούμε από εδώ , καθώς έχουν αλλάξει πολλά και πλέον βρισκόμαστε σε νέο χώρο. Ένα διαιτολογικό γραφείο το οποίο άνοιξε στο κέντρο της Λάρισας για όλους εσάς που εμπιστεύεστε τη διατροφή σας σε εμένα και πραγματικά ευχαριστώ γι' αυτό .  Επέλεξα να επιστρέψω με μια συνταγή. Μια συνταγή εύκολη , πολύ γρήγορη νόστιμη που θυμίζει Χριστούγεννα μιας και πλησιάζουμε σε αυτά.  Τι θα χρειαστείτε :  100γρ αλεύρι ολικής άλεσης  130γρ γιαούρτι 2%  1 1/2 κσ μέλι  1κσ ελαιόλαδο  1 1/2κσ κανέλα Για τη ζύμη αναμειγνύουμε το αλεύρι και το γιαούρτι πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά  Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι , το ελαιόλαδο και την κανέλα  Απλώνουμε τη ζύμη και στην άκρη της τοποθετούμε τη γέμιση. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολάκι . Τοποθετούμε το ρολό σε αντικολλητικό χαρτί και έπειτα σε ένα ταψάκι .  Ψήνουμε στους 180 αέρα για ένα τέταρτο περίπου ( ανάλογα το φούρνο)  Πρόκειται για μια συνταγή...
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ  Υπάρχει άραγε? Ας το συζητήσουμε λιγάκι . Όταν φτάνουν οι γιορτές συνεχίζετε την προσπάθεια σας ή το αφήνετε για αργότερα ? Πιστεύετε ότι δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε στους " πειρασμούς ¨ εννοώντας τα γλυκά και αλμυρά κεράσματα των γιορτών ?  Κάπου εδώ θα σας απαντήσω εγώ για να το  λήξουμε έτσι ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Δεν αφήνουμε την προσπάθεια μας επειδή έρχονται γιορτές ή καλοκαίρι ή ταξίδι και τα λοιπά . Σε μια ισορροπημένη διατροφή τα πάντα έχουν χώρο που τους αναλογεί.  Προχωρώντας οι ημέρες και καθώς φτάνουμε στα Χριστούγεννα όλο και περισσότερες οι ερωτήσεις του τύπου ποιο γλυκό να προτιμήσω , τι να κάνω στο τάδε τραπέζι , ποια η πιο υγιεινή συνταγή για τα γλυκά των Χριστουγέννων . Μικρή η σημασία τους θα σας απαντήσω εγώ. Φτιάξτε τη συνταγή που θα ευχαριστήσει εσάς και τους γύρω σας περισσότερο. Χαρείτε τις συγκεντρώσεις σας στα τραπέζια , συζητήστε. Το φαγητό ήταν ανέκαθεν μια πρόφαση για να μαζευτούν οι οικογένειες ...

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Αποκριών. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά και αποτελεί μέρα νηστείας και μέρα αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο και εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα Την ημέρα αυτή οι επιλογές φαγητού είναι συγκεκριμένες και αποτελούντα κυρίως από λαγάνα, χαλβά, ταραμά, θαλασσινά, όσπρια, ελιές, τουρσί και αλκοόλ. Όμως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσέχουν την διατροφής τους και είναι διστακτικοί στην κατανάλωση αυτών των εδεσμάτων. Αν δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει ένα τέτοιο τραπέζι θα καταλάβουμε ότι με μέτρο μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις. Λαγάνα  Αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, επομένως παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Δεν περιέχει προζύμι. Είναι πλούσια σε σ...