Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Intermitted fasting ή αλλιώς διαλειμματική διατροφή

Ορίζεται ως το διατροφικό μοτίβο κατά το οποίο η πρόσληψη τροφής περιορίζεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα. Υπάρχουν τρία τέτοια διατροφικά μοτίβα.

  1.  Το 16/8 μοτίβο. Στο συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο το άτομο επιλέγει να σιτίζεται τις οχτώ από τις εικοσιτέσσερις ώρες της ημέρας, ενώ τις υπόλοιπες δεκαέξι ώρες παραμένει νηστικό. Να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο οι οχτώ ώρες να είναι συνεχόμενες π.χ από το πρωί έως το απόγευμα. Στη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση υγρών, όπως νερό, καφέ, τσάι.
  2. Το eat-stop-eat μοτίβο. Σύμφωνα με αυτό το άτομο επιλέγει μία ή δυο μέρες την εβδομάδα να μη σιτιστεί καθόλου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ακολουθεί μια κανονική διατροφή.
  3. Τέλος, το 5/2 μοτίβο. Σε αυτό το άτομο επιλέγει δύο μέρες την εβδομάδα η θερμιδική του πρόσληψη να μη ξεπερνά τις 500-600 θερμίδες ημερησίως, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ακολουθεί πλήρης διατροφή.
Συνήθως επιλέγεται το πρώτο διατροφικό μοτίβο, καθώς είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί.
Βέβαια, είναι σημαντικό εδώ να αναφερθούν τα θετικά και τα αρνητικά ενός τέτοιου διατροφικού μοτίβου, προτού αποφασίσει κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα από τα παραπάνω. Έτσι, μετά από σχετική έρευνα σε βιβλιογραφία καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα.
  1. Μείωση σωματικού βάρους. Ο περιορισμός της σίτισης οδηγεί σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη η οποία οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους.
  2. Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος. Συνδέεται με μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα κατά περίπου 31% και των  επιπέδων σακχάρου γύρω στο 3-6%, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.
  3. Κυτταρική επανόρθωση.
  4. Αλλαγή στο γονιδίωμα. Μεταλλάξεις σε γονίδια που σχετίζονται με τη μακροζωία και την προστασία από ασθένειες.
  5. Προστασία του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων από εκφυλιστικές παθήσεις.
  6. Μείωση των συγκεντρώσεων των λιπιδίων του αίματος όπως η LDL και τα τριγλυκερίδια.
Από την άλλη, 
  1. Το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε υπερκατανάλωση στις περιόδους σίτισης.
  2. Τέλος, ειδικά στην αρχή υπάρχουν παρενέργειες όπως κόπωση, έντονη πείνα, αίσθημα αδυναμίας. Συμπτώματα που υποχωρούν όσο συνηθίζεται το μοτίβο.
Συμπερασματικά, αν και είναι απαραίτητο να γίνουν κι άλλες σχετικές έρευνες για την καλύτερη διεξαγωγή συμπερασμάτων, μέχρι τώρα οι σχετικές έρευνες είναι ενθαρρυντικές για τη χρησιμοποίηση τέτοιων διατροφικών μοτίβων. Ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους και χωρίς επίβλεψη, άρα είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον διατροφολόγο και τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσουν και να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.


Νούλα Ελένη 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Έχουμε αρκετό καιρό να τα πούμε από εδώ , καθώς έχουν αλλάξει πολλά και πλέον βρισκόμαστε σε νέο χώρο. Ένα διαιτολογικό γραφείο το οποίο άνοιξε στο κέντρο της Λάρισας για όλους εσάς που εμπιστεύεστε τη διατροφή σας σε εμένα και πραγματικά ευχαριστώ γι' αυτό .  Επέλεξα να επιστρέψω με μια συνταγή. Μια συνταγή εύκολη , πολύ γρήγορη νόστιμη που θυμίζει Χριστούγεννα μιας και πλησιάζουμε σε αυτά.  Τι θα χρειαστείτε :  100γρ αλεύρι ολικής άλεσης  130γρ γιαούρτι 2%  1 1/2 κσ μέλι  1κσ ελαιόλαδο  1 1/2κσ κανέλα Για τη ζύμη αναμειγνύουμε το αλεύρι και το γιαούρτι πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά  Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι , το ελαιόλαδο και την κανέλα  Απλώνουμε τη ζύμη και στην άκρη της τοποθετούμε τη γέμιση. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολάκι . Τοποθετούμε το ρολό σε αντικολλητικό χαρτί και έπειτα σε ένα ταψάκι .  Ψήνουμε στους 180 αέρα για ένα τέταρτο περίπου ( ανάλογα το φούρνο)  Πρόκειται για μια συνταγή...
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ  Υπάρχει άραγε? Ας το συζητήσουμε λιγάκι . Όταν φτάνουν οι γιορτές συνεχίζετε την προσπάθεια σας ή το αφήνετε για αργότερα ? Πιστεύετε ότι δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε στους " πειρασμούς ¨ εννοώντας τα γλυκά και αλμυρά κεράσματα των γιορτών ?  Κάπου εδώ θα σας απαντήσω εγώ για να το  λήξουμε έτσι ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Δεν αφήνουμε την προσπάθεια μας επειδή έρχονται γιορτές ή καλοκαίρι ή ταξίδι και τα λοιπά . Σε μια ισορροπημένη διατροφή τα πάντα έχουν χώρο που τους αναλογεί.  Προχωρώντας οι ημέρες και καθώς φτάνουμε στα Χριστούγεννα όλο και περισσότερες οι ερωτήσεις του τύπου ποιο γλυκό να προτιμήσω , τι να κάνω στο τάδε τραπέζι , ποια η πιο υγιεινή συνταγή για τα γλυκά των Χριστουγέννων . Μικρή η σημασία τους θα σας απαντήσω εγώ. Φτιάξτε τη συνταγή που θα ευχαριστήσει εσάς και τους γύρω σας περισσότερο. Χαρείτε τις συγκεντρώσεις σας στα τραπέζια , συζητήστε. Το φαγητό ήταν ανέκαθεν μια πρόφαση για να μαζευτούν οι οικογένειες ...

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Αποκριών. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά και αποτελεί μέρα νηστείας και μέρα αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο και εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα Την ημέρα αυτή οι επιλογές φαγητού είναι συγκεκριμένες και αποτελούντα κυρίως από λαγάνα, χαλβά, ταραμά, θαλασσινά, όσπρια, ελιές, τουρσί και αλκοόλ. Όμως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσέχουν την διατροφής τους και είναι διστακτικοί στην κατανάλωση αυτών των εδεσμάτων. Αν δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει ένα τέτοιο τραπέζι θα καταλάβουμε ότι με μέτρο μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις. Λαγάνα  Αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, επομένως παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Δεν περιέχει προζύμι. Είναι πλούσια σε σ...