Ορίζεται ως το διατροφικό μοτίβο κατά το οποίο η πρόσληψη τροφής περιορίζεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα. Υπάρχουν τρία τέτοια διατροφικά μοτίβα.
- Το 16/8 μοτίβο. Στο συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο το άτομο επιλέγει να σιτίζεται τις οχτώ από τις εικοσιτέσσερις ώρες της ημέρας, ενώ τις υπόλοιπες δεκαέξι ώρες παραμένει νηστικό. Να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο οι οχτώ ώρες να είναι συνεχόμενες π.χ από το πρωί έως το απόγευμα. Στη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση υγρών, όπως νερό, καφέ, τσάι.
- Το eat-stop-eat μοτίβο. Σύμφωνα με αυτό το άτομο επιλέγει μία ή δυο μέρες την εβδομάδα να μη σιτιστεί καθόλου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ακολουθεί μια κανονική διατροφή.
- Τέλος, το 5/2 μοτίβο. Σε αυτό το άτομο επιλέγει δύο μέρες την εβδομάδα η θερμιδική του πρόσληψη να μη ξεπερνά τις 500-600 θερμίδες ημερησίως, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ακολουθεί πλήρης διατροφή.
Βέβαια, είναι σημαντικό εδώ να αναφερθούν τα θετικά και τα αρνητικά ενός τέτοιου διατροφικού μοτίβου, προτού αποφασίσει κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα από τα παραπάνω. Έτσι, μετά από σχετική έρευνα σε βιβλιογραφία καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα.
- Μείωση σωματικού βάρους. Ο περιορισμός της σίτισης οδηγεί σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη η οποία οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους.
- Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος. Συνδέεται με μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα κατά περίπου 31% και των επιπέδων σακχάρου γύρω στο 3-6%, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.
- Κυτταρική επανόρθωση.
- Αλλαγή στο γονιδίωμα. Μεταλλάξεις σε γονίδια που σχετίζονται με τη μακροζωία και την προστασία από ασθένειες.
- Προστασία του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων από εκφυλιστικές παθήσεις.
- Μείωση των συγκεντρώσεων των λιπιδίων του αίματος όπως η LDL και τα τριγλυκερίδια.
- Το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε υπερκατανάλωση στις περιόδους σίτισης.
- Τέλος, ειδικά στην αρχή υπάρχουν παρενέργειες όπως κόπωση, έντονη πείνα, αίσθημα αδυναμίας. Συμπτώματα που υποχωρούν όσο συνηθίζεται το μοτίβο.
Νούλα Ελένη
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου