Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ρόλος της διατροφής στο ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο και έχει ως χαρακτηριστικό του τις μεταβολές στην ένταση και στο είδος της άσκησης καθ' όλη τη διάρκεια. Ως άθλημα διαλειμματικής μορφής, χρησιμοποιεί τόσο το αερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας όσο και το αναερόβιο σύστημα.
Τα κύρια υποστρώματα που χρησιμοποιούνται από τα δύο συστήματα είναι οι υδατάνθρακες και τα λίπη, που είτε βρίσκονται αποθηκευμένα στους ενεργούς μύες (γλυκογόνο και τριγλυκερίδια αντίστοιχα), είτε μεταφέρονται έσω του αίματος σ' αυτούς. Η χρησιμοποίηση του μυικού γλυκογόνου στο ποδόσφαιρο είναι μεγάλη και σημαντική, αφού όταν τα επίπεδά του δεν έχουν εξαντληθεί πλήρως η μείωσή τους δρα ως περιοριστικός παράγοντας. Η συγκέντρωση του μυικού γλυκογόνου κυμαίνεται μεταξύ 60 και 150mmol/kg νωπού βάρους και 258 με 645mmol/kg ξηρού βάρους.
Η διατροφή έχει το σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή και φυσικά στον ίδιο τον αγώνα. Μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα της προπόνησης και του αγώνα. Ενισχύει την αποκατάσταση. Μειώνει τον κίνδυνο για τραυματισμούς. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ποδοσφαιριστή και τέλος, δημιουργεί τις συνθήκες για ένα ιδανικό βάρος σώματος καθώς και για ιδανικό ποσοστό σωματικού λίπους. Γι' αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επαρκή πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε ενέργεια.
Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Οι υδατάνθρακες έχουν το βασικότερο ρόλο, λόγω της συνεισφοράς τους σε μυικό γλυκογόνο. Οι παίχτες με χαμηλό επίπεδο γλυκογόνου κουράζονται πιο εύκολα, έχουν μικρότερο μέσο όρο ταχύτητας και καλύπτουν μικρότερη απόσταση στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καλύπτουν το 60 με 70% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης του ποδοσφαιριστή. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ψωμί, τα όσπρια, το ρύζι, τα οποία πρέπει να είναι η βάση του διαιτολογίου τους.
Οι πρωτεΐνες δεν αποτελούν καύσιμο για παραγωγή ενέργειας αλλά δομικά στοιχεία όλων των κυττάρων και συστατικά ορμονών και ενζύμων που ρυθμίζουν την παραγωγή ενέργειας και τη γενικότερη υγεία του ατόμου. Αποτελούν το 15 με 20% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και βρίσκονται στο κοτόπουλο, την γαλοπούλα, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα θαλασσινά,τα όσπρια
Το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό μια ισορροπημένης διατροφής αποτελώντας το 20-25% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας. Διαχωρισμένο σε 10% κορεσμένα λιπαρά οξέα, 10% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και 10% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι χρήσιμο στον οργανισμό.
Οξειδώνονται στους μύες για παραγωγή ενέργειας, ενώ αυτά που δεν οξειδώνονται αποθηκεύονται στους μύες με τη μορφή τριγλυκεριδίων , τα οποία αυξάνονται με την προπόνηση και μειώνονται με την παρατεταμένη άσκηση. Τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ωμοί ανάλατοι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, οι ελιές είναι καλές πηγές λιπαρών οξέων.
Από την άλλη,η ενυδάτωση έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην πορεία του ποδοσφαιριστή, αφού προλαμβάνει την αφυδάτωση και διατηρεί τη θερμορύθμιση του οργανισμού. Η αφυδάτωση μειώνει την απόδοση επομένως για να επιτευχθεί η αποκατάσταση των υγρών που χάνονται και άρα η αποφυγή της αφυδάτωσης είναι σημαντικό να ακολουθηθούν τα παρακάτω

  • 1 ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα 1/2lt  νερό
  • 15 λεπτά πριν 250ml νερό
  • κατά τη διάρκεια 150ml νερό
  • μετά το πέρας 1-1,5lt νερό για κάθε κιλό σωματικού βάρους που χάθηκε
Βέβαια το νερό δεν αποτελεί την μόνη πηγή αναπλήρωσης των υγρών. Τα ισοτονικά ποτά μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν. Φτιάχνοντας το δικό σας ισοτονικό ποτό θα είστε σίγουροι για το τι καταναλώνεται.
Ενδεικτικά ένα ισοτονικό ποτό γίνεται με μέλι και χυμό πορτοκαλιού

  • 4 κσ. μέλι
  • 1/2 κγ. αλάτι
  • 60ml χυμό πορτοκάλι
  • 500ml νερό
Θυμηθείτε, η διατροφή σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη προπονητική τακτική είναι το μυστικό για έναν επιτυχημένο αγώνα!


Ελένη Νούλα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Έχουμε αρκετό καιρό να τα πούμε από εδώ , καθώς έχουν αλλάξει πολλά και πλέον βρισκόμαστε σε νέο χώρο. Ένα διαιτολογικό γραφείο το οποίο άνοιξε στο κέντρο της Λάρισας για όλους εσάς που εμπιστεύεστε τη διατροφή σας σε εμένα και πραγματικά ευχαριστώ γι' αυτό .  Επέλεξα να επιστρέψω με μια συνταγή. Μια συνταγή εύκολη , πολύ γρήγορη νόστιμη που θυμίζει Χριστούγεννα μιας και πλησιάζουμε σε αυτά.  Τι θα χρειαστείτε :  100γρ αλεύρι ολικής άλεσης  130γρ γιαούρτι 2%  1 1/2 κσ μέλι  1κσ ελαιόλαδο  1 1/2κσ κανέλα Για τη ζύμη αναμειγνύουμε το αλεύρι και το γιαούρτι πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά  Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι , το ελαιόλαδο και την κανέλα  Απλώνουμε τη ζύμη και στην άκρη της τοποθετούμε τη γέμιση. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολάκι . Τοποθετούμε το ρολό σε αντικολλητικό χαρτί και έπειτα σε ένα ταψάκι .  Ψήνουμε στους 180 αέρα για ένα τέταρτο περίπου ( ανάλογα το φούρνο)  Πρόκειται για μια συνταγή...
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ  Υπάρχει άραγε? Ας το συζητήσουμε λιγάκι . Όταν φτάνουν οι γιορτές συνεχίζετε την προσπάθεια σας ή το αφήνετε για αργότερα ? Πιστεύετε ότι δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε στους " πειρασμούς ¨ εννοώντας τα γλυκά και αλμυρά κεράσματα των γιορτών ?  Κάπου εδώ θα σας απαντήσω εγώ για να το  λήξουμε έτσι ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Δεν αφήνουμε την προσπάθεια μας επειδή έρχονται γιορτές ή καλοκαίρι ή ταξίδι και τα λοιπά . Σε μια ισορροπημένη διατροφή τα πάντα έχουν χώρο που τους αναλογεί.  Προχωρώντας οι ημέρες και καθώς φτάνουμε στα Χριστούγεννα όλο και περισσότερες οι ερωτήσεις του τύπου ποιο γλυκό να προτιμήσω , τι να κάνω στο τάδε τραπέζι , ποια η πιο υγιεινή συνταγή για τα γλυκά των Χριστουγέννων . Μικρή η σημασία τους θα σας απαντήσω εγώ. Φτιάξτε τη συνταγή που θα ευχαριστήσει εσάς και τους γύρω σας περισσότερο. Χαρείτε τις συγκεντρώσεις σας στα τραπέζια , συζητήστε. Το φαγητό ήταν ανέκαθεν μια πρόφαση για να μαζευτούν οι οικογένειες ...

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Αποκριών. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά και αποτελεί μέρα νηστείας και μέρα αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο και εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα Την ημέρα αυτή οι επιλογές φαγητού είναι συγκεκριμένες και αποτελούντα κυρίως από λαγάνα, χαλβά, ταραμά, θαλασσινά, όσπρια, ελιές, τουρσί και αλκοόλ. Όμως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσέχουν την διατροφής τους και είναι διστακτικοί στην κατανάλωση αυτών των εδεσμάτων. Αν δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει ένα τέτοιο τραπέζι θα καταλάβουμε ότι με μέτρο μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις. Λαγάνα  Αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, επομένως παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Δεν περιέχει προζύμι. Είναι πλούσια σε σ...