Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Αποκριών. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά και αποτελεί μέρα νηστείας και μέρα αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο και εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα
Την ημέρα αυτή οι επιλογές φαγητού είναι συγκεκριμένες και αποτελούντα κυρίως από λαγάνα, χαλβά, ταραμά, θαλασσινά, όσπρια, ελιές, τουρσί και αλκοόλ. Όμως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσέχουν την διατροφής τους και είναι διστακτικοί στην κατανάλωση αυτών των εδεσμάτων. Αν δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει ένα τέτοιο τραπέζι θα καταλάβουμε ότι με μέτρο μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις.
Λαγάνα Αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, επομένως παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Δεν περιέχει προζύμι. Είναι πλούσια σε σουσάμι το οποίο περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για την καρδιοπροστατευτική της δράση. Παρέχει αντιοξειδωτικές ουσίες τις λιγνάνες που είναι υπεύθυνες για την μείωση της χοληστερίνης και τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της περίσσειας ελαιόλαδου και σουσαμιού που περιέχει μια φέτα των 30 γρ. παρέχει 90-100 θερμίδες στον οργανισμό, γι΄αυτό η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Χαλβάς Περιέχει βιταμίνη Ε καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο. Δεν περιέχει χοληστερίνη. Ωστόσο, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο, αφού τα 100 γρ. παρέχουν 500 θερμίδες.
Ταραμάς Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι), γι΄αυτό η κατανάλωση του πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις υπέρτασης. Παρέχει 407 θερμίδες στα 100 γρ.
Θαλασσινά Σίγουρα θα προτιμήσουμε τα ψητά ή μαγειρευτά θαλασσινά και σε καμία περίπτωση τα τηγανητά. Αποτελούν πλούσια πηγή φωσφόρου, ω3 λιπαρών οξέων, ιωδίου, μαγνησίου, σιδήρου και χαλκού. Τα μαλακόστρακα περιέχουν αρκετή χοληστερίνη πχ μια μερίδα γαρίδες παρέχουν 150mg, τη στιγμή που η ημερήσια κατανάλωση χοληστερόλης πρέπει να είναι μικρότερη από 300mg για έναν υγιή οργανισμό και μικρότερη από 200mg  σε περίπτωση αυξημένου καρδιακού κινδύνου. Παρόλα αυτά μια μερίδα θαλασσινών δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.
Όσπρια  Είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά. Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι μικρή. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. 
Ελιές Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την καρδιοπροστατευτική τους δράση, αφού αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης, καθώς και σε βιταμίνη Ε και Α.
Τουρσί Την Καθαρά Δευτέρα τα λαχανικά καταναλώνονται ως σαλάτα, τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε σε αφθονία και ως τουρσί. Το τουρσί έχει εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο μπορεί να επιφέρει κατακράτηση και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και λόγω της οξύτητάς του μπορεί να δημιουργήσει πόνο στο στομάχι.
Αλκοόλ Το ούζο, το τσίπουρο το κρασί και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που θα υπάρξουν είναι καλό να μην ξεπερνούν τα 1-2 ποτήρια 
Συμπερασματικά, η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα που μπορούμε να απολαύσουμε με μέτρο και χωρίς τύψεις για τις θερμίδες το γεύμα μας, αλλά πάντα να θυμόμαστε
  • την κατανάλωση αφθονίας λαχανικών
  • την τήρηση όλων των γευμάτων της ημέρας (πρωινό-δεκατιανό-μεσημεριανό-απογευματινό-βραδινό)
  • την κατανάλωση φρούτων 
  • την κατανάλωση νερού για την απαραίτητη ενυδάτωση
  • καθώς και την μη παράλειψη της φυσικής δραστηριότης, εξάλλου η παράδοση του χαρταετού είναι μια καλή ευκαιρία για λίγο τρέξιμο

Καλή διασκέδαση
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Ελένη Νούλα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Έχουμε αρκετό καιρό να τα πούμε από εδώ , καθώς έχουν αλλάξει πολλά και πλέον βρισκόμαστε σε νέο χώρο. Ένα διαιτολογικό γραφείο το οποίο άνοιξε στο κέντρο της Λάρισας για όλους εσάς που εμπιστεύεστε τη διατροφή σας σε εμένα και πραγματικά ευχαριστώ γι' αυτό .  Επέλεξα να επιστρέψω με μια συνταγή. Μια συνταγή εύκολη , πολύ γρήγορη νόστιμη που θυμίζει Χριστούγεννα μιας και πλησιάζουμε σε αυτά.  Τι θα χρειαστείτε :  100γρ αλεύρι ολικής άλεσης  130γρ γιαούρτι 2%  1 1/2 κσ μέλι  1κσ ελαιόλαδο  1 1/2κσ κανέλα Για τη ζύμη αναμειγνύουμε το αλεύρι και το γιαούρτι πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά  Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι , το ελαιόλαδο και την κανέλα  Απλώνουμε τη ζύμη και στην άκρη της τοποθετούμε τη γέμιση. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολάκι . Τοποθετούμε το ρολό σε αντικολλητικό χαρτί και έπειτα σε ένα ταψάκι .  Ψήνουμε στους 180 αέρα για ένα τέταρτο περίπου ( ανάλογα το φούρνο)  Πρόκειται για μια συνταγή...
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ  Υπάρχει άραγε? Ας το συζητήσουμε λιγάκι . Όταν φτάνουν οι γιορτές συνεχίζετε την προσπάθεια σας ή το αφήνετε για αργότερα ? Πιστεύετε ότι δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε στους " πειρασμούς ¨ εννοώντας τα γλυκά και αλμυρά κεράσματα των γιορτών ?  Κάπου εδώ θα σας απαντήσω εγώ για να το  λήξουμε έτσι ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Δεν αφήνουμε την προσπάθεια μας επειδή έρχονται γιορτές ή καλοκαίρι ή ταξίδι και τα λοιπά . Σε μια ισορροπημένη διατροφή τα πάντα έχουν χώρο που τους αναλογεί.  Προχωρώντας οι ημέρες και καθώς φτάνουμε στα Χριστούγεννα όλο και περισσότερες οι ερωτήσεις του τύπου ποιο γλυκό να προτιμήσω , τι να κάνω στο τάδε τραπέζι , ποια η πιο υγιεινή συνταγή για τα γλυκά των Χριστουγέννων . Μικρή η σημασία τους θα σας απαντήσω εγώ. Φτιάξτε τη συνταγή που θα ευχαριστήσει εσάς και τους γύρω σας περισσότερο. Χαρείτε τις συγκεντρώσεις σας στα τραπέζια , συζητήστε. Το φαγητό ήταν ανέκαθεν μια πρόφαση για να μαζευτούν οι οικογένειες ...