Ο μήνας που διανύουμε αποτελεί δύσκολη περίοδο για τους μαθητές, καθώς είναι περίοδος εξετάσεων. Είναι μια στρεσογώνα περίοδος με διακυμάνσεις τόσο στην ψυχολογία των μαθητών, αλλά όσο και στις διατροφικές τους συνήθειες.
Σε περιόδους έντονου άγχους, σαν αυτή, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, αυξάνεται η αναπνοή και προκαλείται έντονη εφίδρωση. Για να αντεπεξέλθει ο οργανισμός σε αυτές τις αλλαγές χρειάζεται ενέργεια. Την ενέργεια αυτή την προμηθεύεται από την τροφή. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι σωστές διατροφικές επιλογές ενισχύουν τον οργανισμό με ενέργεια και του δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση, την καλύτερη δυνατή απομνημόνευση και την καλύτερη δυνατή συγκέντρωση.
Συγκεκριμένα ο οργανισμός χρειάζεται σωστά οργανωμένα γεύματα, σε τακτικές ώρες με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, για να υπάρχει χρόνος ξεκούρασης φυσικά. Επομένως χωρίζουμε τα γεύματα μας σε 3 κυρίως, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σε σνακ.
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ειδικά σε τέτοιες περιόδους, αφού παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει την ημέρα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μαθητές που κατανάλωσαν πρωινό είχαν καλύτερη απόδοση από μαθητές που δεν κατανάλωσαν πρωινό. Απαραίτητο είναι όμως, ένα ποιοτικό πρωινό το οποίο θα περιέχει αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, όπως είναι τα ολικής άλεσης δημητριακά, η βρώμη, το πολύσπορο ψωμί, τα οποία απελευθερώνουν αργά ενέργεια και περιορίζουν την κόπωση, μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων ( γάλα ή γιαούρτι), ένα φρούτο, το αβοκάντο για παράδειγμα το οποίο είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης , περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ή ταχίνι το οποίο περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά οξέα,φυτικές ίνες ή αν θέλετε αυγό. Αποφύγετε πίτες, κρουασάν, λουκουμάδες κ.τ.λ.που δεν θα σας προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Το μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα φροντίστε να συνοδεύεται από σαλάτα της επιλογής σας, να περιέχει 3-4 φορές την εβδομάδα όσπρια,άπαχο κρέας,πουλερικά και λιπαρά ψάρια, αποφύγετε τα βαριά, λιπαρά γεύματα και τα τηγανητά. Μαγειρέψτε στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο.
Μην ξεχνάτε να μπουστάρετε τον οργανισμό σας με σνακ, ώστε να ανανεώνετε τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο. Καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα είναι τα φρούτα, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το γιαούρτι
Σημαντικό ρόλο έχει η ενυδάτωση, γι' αυτό πίνετε απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως
Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης, καθώς προκαλεί απότομη αλλαγή των επιπέδων γλυκόζης και παρέχει περιττές θερμίδες στον οργανισμό.
Το φαγητό αποτελεί και έναν μηχανισμό άμυνας, αποσπώντας το άτομο από την στρεσογώνα κατάσταση γι' αυτό προσπαθήστε τουλάχιστον στα κυρίως γεύματα να κάθεστε στο τραπέζι και όχι στο γραφείο για να απολαμβάνετε το φαγητό σας και να ξεκουράζεστε από το διάβασμα.
Τέλος, σημαντικό ρόλο έχει η άθληση και η καλή ποιότητα ύπνου, αυτό προσπαθήστε να κάνετε κάποια μορφή άσκησης στην ημέρα σας, έστω για λίγο και κοιμηθείτε επαρκώς.
Καλή επιτυχία!!
Ελένη Νούλα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου