Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο μήνας που διανύουμε αποτελεί δύσκολη περίοδο για τους μαθητές, καθώς είναι περίοδος εξετάσεων. Είναι μια στρεσογώνα περίοδος με διακυμάνσεις τόσο στην ψυχολογία των μαθητών, αλλά όσο και στις διατροφικές τους συνήθειες.
Σε περιόδους έντονου άγχους, σαν αυτή, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, αυξάνεται η αναπνοή και προκαλείται έντονη εφίδρωση. Για να αντεπεξέλθει ο οργανισμός σε αυτές τις αλλαγές χρειάζεται ενέργεια. Την ενέργεια αυτή την προμηθεύεται από την τροφή. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι σωστές διατροφικές επιλογές ενισχύουν τον οργανισμό με ενέργεια και του δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση, την καλύτερη δυνατή απομνημόνευση και την καλύτερη δυνατή συγκέντρωση.
Συγκεκριμένα ο οργανισμός χρειάζεται σωστά οργανωμένα γεύματα, σε τακτικές ώρες με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, για να υπάρχει χρόνος ξεκούρασης φυσικά. Επομένως χωρίζουμε τα γεύματα μας σε 3 κυρίως, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σε σνακ.
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ειδικά σε τέτοιες περιόδους, αφού παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει την ημέρα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μαθητές που κατανάλωσαν πρωινό είχαν καλύτερη απόδοση από μαθητές που δεν κατανάλωσαν πρωινό. Απαραίτητο είναι όμως, ένα ποιοτικό πρωινό το οποίο θα περιέχει αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, όπως είναι τα ολικής άλεσης δημητριακά, η βρώμη, το πολύσπορο ψωμί, τα οποία απελευθερώνουν αργά ενέργεια και περιορίζουν την κόπωση, μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων ( γάλα ή γιαούρτι), ένα φρούτο, το αβοκάντο για παράδειγμα το οποίο είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης , περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ή ταχίνι το οποίο περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά οξέα,φυτικές ίνες ή αν θέλετε αυγό. Αποφύγετε πίτες, κρουασάν, λουκουμάδες κ.τ.λ.που δεν θα σας προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Το μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα φροντίστε να συνοδεύεται από σαλάτα της επιλογής σας, να περιέχει 3-4 φορές την εβδομάδα όσπρια,άπαχο κρέας,πουλερικά και λιπαρά ψάρια, αποφύγετε τα βαριά, λιπαρά γεύματα και τα τηγανητά. Μαγειρέψτε στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. 
Μην ξεχνάτε να μπουστάρετε τον οργανισμό σας  με σνακ, ώστε να ανανεώνετε τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο. Καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα είναι τα φρούτα, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το γιαούρτι
Σημαντικό ρόλο έχει η ενυδάτωση, γι' αυτό πίνετε απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως
Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης, καθώς προκαλεί απότομη αλλαγή των επιπέδων γλυκόζης και παρέχει περιττές θερμίδες στον οργανισμό.
Το φαγητό αποτελεί και έναν μηχανισμό άμυνας, αποσπώντας το άτομο από την στρεσογώνα κατάσταση γι' αυτό προσπαθήστε τουλάχιστον στα κυρίως γεύματα να κάθεστε στο τραπέζι και όχι στο γραφείο για να απολαμβάνετε το φαγητό σας και να ξεκουράζεστε από το διάβασμα.
Τέλος, σημαντικό ρόλο έχει η άθληση και η καλή ποιότητα ύπνου, αυτό προσπαθήστε να κάνετε κάποια μορφή άσκησης στην ημέρα σας, έστω για λίγο και κοιμηθείτε επαρκώς.
Καλή επιτυχία!!


Ελένη Νούλα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Έχουμε αρκετό καιρό να τα πούμε από εδώ , καθώς έχουν αλλάξει πολλά και πλέον βρισκόμαστε σε νέο χώρο. Ένα διαιτολογικό γραφείο το οποίο άνοιξε στο κέντρο της Λάρισας για όλους εσάς που εμπιστεύεστε τη διατροφή σας σε εμένα και πραγματικά ευχαριστώ γι' αυτό .  Επέλεξα να επιστρέψω με μια συνταγή. Μια συνταγή εύκολη , πολύ γρήγορη νόστιμη που θυμίζει Χριστούγεννα μιας και πλησιάζουμε σε αυτά.  Τι θα χρειαστείτε :  100γρ αλεύρι ολικής άλεσης  130γρ γιαούρτι 2%  1 1/2 κσ μέλι  1κσ ελαιόλαδο  1 1/2κσ κανέλα Για τη ζύμη αναμειγνύουμε το αλεύρι και το γιαούρτι πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά  Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι , το ελαιόλαδο και την κανέλα  Απλώνουμε τη ζύμη και στην άκρη της τοποθετούμε τη γέμιση. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολάκι . Τοποθετούμε το ρολό σε αντικολλητικό χαρτί και έπειτα σε ένα ταψάκι .  Ψήνουμε στους 180 αέρα για ένα τέταρτο περίπου ( ανάλογα το φούρνο)  Πρόκειται για μια συνταγή...
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ  Υπάρχει άραγε? Ας το συζητήσουμε λιγάκι . Όταν φτάνουν οι γιορτές συνεχίζετε την προσπάθεια σας ή το αφήνετε για αργότερα ? Πιστεύετε ότι δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε στους " πειρασμούς ¨ εννοώντας τα γλυκά και αλμυρά κεράσματα των γιορτών ?  Κάπου εδώ θα σας απαντήσω εγώ για να το  λήξουμε έτσι ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Δεν αφήνουμε την προσπάθεια μας επειδή έρχονται γιορτές ή καλοκαίρι ή ταξίδι και τα λοιπά . Σε μια ισορροπημένη διατροφή τα πάντα έχουν χώρο που τους αναλογεί.  Προχωρώντας οι ημέρες και καθώς φτάνουμε στα Χριστούγεννα όλο και περισσότερες οι ερωτήσεις του τύπου ποιο γλυκό να προτιμήσω , τι να κάνω στο τάδε τραπέζι , ποια η πιο υγιεινή συνταγή για τα γλυκά των Χριστουγέννων . Μικρή η σημασία τους θα σας απαντήσω εγώ. Φτιάξτε τη συνταγή που θα ευχαριστήσει εσάς και τους γύρω σας περισσότερο. Χαρείτε τις συγκεντρώσεις σας στα τραπέζια , συζητήστε. Το φαγητό ήταν ανέκαθεν μια πρόφαση για να μαζευτούν οι οικογένειες ...

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Αποκριών. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά και αποτελεί μέρα νηστείας και μέρα αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο και εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα Την ημέρα αυτή οι επιλογές φαγητού είναι συγκεκριμένες και αποτελούντα κυρίως από λαγάνα, χαλβά, ταραμά, θαλασσινά, όσπρια, ελιές, τουρσί και αλκοόλ. Όμως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσέχουν την διατροφής τους και είναι διστακτικοί στην κατανάλωση αυτών των εδεσμάτων. Αν δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει ένα τέτοιο τραπέζι θα καταλάβουμε ότι με μέτρο μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις. Λαγάνα  Αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, επομένως παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Δεν περιέχει προζύμι. Είναι πλούσια σε σ...